W trakcie spotkania zaprezentowano założenia i etapy realizacji projektu, jak również zarys dwujęzycznej publikacji, która jest przygotowywana, przedstawiono część wyników badań prowadzonych wśród uczniów szkół gastronomicznych. Omówiono również możliwości kształcenia zawodowego w Polsce oraz wskazano jakie podejmować działania aby zwiększyć swoje szanse na przygranicznym rynku pracy.
Projekt realizowany jest w okresie 01.10.2020r. do 31.10.2022r. i ma na celu przyczynienie się do wyrównania braku równowagi między podażą i popytem na rynku pracy w branży gastronomicznej na polsko-czeskim pograniczu. Realizowane działania wspierają zatrudnienie absolwentów kierunków kucharz i kelner w celu większego obsadzenia wolnych miejsc pracy na rynku pracy. Priorytetem jest popularyzacja tych kierunków oraz wspieranie pozostawania w zawodzie i w regionie.
Organizatorem spotkania był beneficjent projektu ze strony polskiej - Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego w Jeleniej Górze.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele partnerów projektu z Czech, przedstawiciele Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorców w Jeleniej Górze, Kuratorium Oświaty, Dolnośląskiego Wojewódzkiego Urzędu Pracy – filii w Jeleniej Górze, szkół, doradcy zawodowi.